LT EN
hakeris kompiuterių aistruolis, puikiai išmanantis kompiuterinę techniką, tinklus, sistemas, programavimą ir savo žinias naudojantis gerais arba blogais tikslais
Originalo forma hacker
Kitos formos hackeris
Atitikmenys programišius, kompiuterių aistruolis
Susiję žodžiai hakerija, hakerizmas, hakingas, hakeriauti, hakeriavimas, hakeriškas, hakinimas, hakinti

Vartosenos pavyzdžiai

Hakeriai (arba kompiuterių piratai) atsirado Amerikoje beveik tuo pat metu, kai pasaulį išvydo pirmasis personalinis kompiuteris. Žodžio „haker" istorija siekia tolimus laikus. Vieni tvirtina, kad šis žodis kilęs iš angl. „hack" - „laužyti". Kiti - iš tam tikro garso, kurį skleidžia kompiuterio klaviatūra po patyrusio programuotojo pirštais. Žingsniai 1996.

Mokinys solidiems specialistams skaitė paskaitą apie „hakerius", kompiuterinio pasaulio nusikaltėlius, sugebančius „įsilaužti" į slapčiausių tarnybų ir bankų duomenų bazes, naudotis svetimais telefono ir kreditinių kortelių kodais. R 1996.

Net jei jūs su kompiuteriu turite bendra tik tiek, kad naudojate jį vietoj rašomosios mašinėlės, tas vardas jums girdėtas - „hakeris" (teatleidžia kalbininkai, tikslaus atitikmens šiam žodžiui nėra). R 1997.

Jau seniai nugrimzdo į užmarštį laikai, kai žodis „hakeris" buvo pagyra, kai „hakeriauti" buvo suprantama kaip sėdėti beveik ištisą parą universitetų skaičiavimo centruose prie naujausių kompiuterių programų, bandant pačiam padaryti dar geriau. R 1997.

Viena šio paketo dalių, pavadinta [...], skirta tinklo atsparumui nuo įsilaužimų iš išorės patikrinti. Jis gali atpažinti 320 įvairių „hakerių" atakų rūšių. LR 1998.

Pranešama, kad šie įsilaužėlių antpuoliai pradėti rengti po to, kai FTB išdavė orderį atlikti kratą žinomo hakerio namuose Hiustone, Teksaso valstijoje. LR 1999.

Išeina du nuteistieji į laisvę. – Kuo ketini tapti? – Nutariau hakeriu būti. R 2000.

O dabar apie tuos, kurie neteisėtai perėmė ir suteršė garbingą hakerių vardą - įsilaužėlius. Juos taip ir reikia vadinti: įsilaužėlis arba crackeris. intern. kom. 2005.

Dažnai yra painiojamos žodžių „hakeris " ir „krakeris" reikšmės. [...] Hakeris yra teigiamas įsilaužėlis, gerai išmanantis kompiuterines sistemas ir turintis gerus programavimo įgūdžius, kuriuos jis naudoja sistemose ieškodamas įvairių saugumo spragų, tačiau jomis nesinaudoja norėdamas pakenkti. Įsilaužėliai, norintys pasipelnyti ar iš piktos valios padaryti žalos sistemai, vadinami krekeriais. intern. inf. 2006.

Susirinko apie 30 bendraminčių - anarchistiškai nusiteikęs kūrybinis jaunimas iš visos Lietuvos. [...] Pankai ir filosofijos studentai, veganai ir dešrų rijikai, hakeriai ir „Microsoft" vergai, bedarbiai ir „Sodros" tarnautojai, mokinukai ir universitetų dėstytojai... ŠA 2007.

Internete dygsta jo palaikymo puslapiai, programišių (arba „hakerių") bendruomenė grasina, kad jei jų draugas atsidurs už grotų, jie „nulauš" visus svarbiausius Amerikos kompiuterius. LR 2007.

Estijos dienraštis „Eesti Paevaleht" rašo apie planuojamą internetinių įsilaužėlių ataką: „Neseniai Estijoje buvo atskleista Rusijos internetinių įsilaužėlių – „hakerių" planuojama ataka prieš Estiją." Lietuvos žinios 2008.

San Franciskas – tai socialinis avangardas (netapatus bohemai) – hackeriai , technovizionieriai, Silicon Valley milijonieriai, rimtai bandantys pakeisti pasaulį. „Vilniaus dienos" priedas 2010.

Antroji "Millennium" dalis, pavadinta „Mergina, kuri žaidė su ugnimi" prasideda ten, kur baigėsi pirmoji. Tie patys pagrindiniai veikėjai, kurių priekyje žygiuoja genialioji hakerė Lisbeta Salander ir žurnalistas Mikaelis Bliumkvistas, užkuria naują intrigą. intern. inf. 2010.